fbpx

Moet ik nu wel of niet doorgaan met deze studie waar ik helemaal geen heil meer in zie ? Moet ik nou wel of niet doorgaan met deze baan die me al jaren mijn keel uitkomt? Zal ik wel of niet die cursus gaan doen die ik al een paar keer voorbij heb zien komen, maar die hij of zij stom vindt. Zal ik nou wel of niet doen wat volgens …. (vul zelf maar in) het beste voor me is, maar wat ik zelf misschien niet zo heel leuk vind.

STOP !

Bij mezelf merk ik het ook wel eens hoor, dat ik langer dan me lief is ergens in blijf hangen waar ik helemaal geen zin meer in heb. Wat me gewoon echt niet meer dient en waar ik klaar mee ben. Het begint met een zeurende stem die steeds luider wordt naarmate je deze meer en meer negeert. Wat ben jou nou eigenlijk aan het doen ? Wil je dit eigenlijk wel ? Gatver, ik vind het niet meer leuk. Jemig wat kost dit ongelooflijk veel energie, ik ben er moe van. Ik zie mijn toekomst hier echt niet. Bah, wat valt me dit tegen. En zo kan ik nog wel even doorgaan.

Wat maakt het dat je vastzit binnen grenzen die je je op laat leggen door meningen van anderen ?Jij zegt ik denk dat ik iets anders wil, dan krijg je vaak als antwoord, zou je dat nou wel doen ?Jij zegt ik denk dat ik mijn baan opzeg, wat krijg je dan ? Wat ga je dan doen ? Je kunt toch niet niets doen ? Soms kan dat ervoor zorgen dat je vast blijft zitten waar je niet meer wilt zijn. En zit jij vervolgens zelf met de gebakken peren.

Want gaan die “anderen” voor jou dan naar school en je tentamens maken? Gaan die “anderen” dan elke dag jouw werk
doen ? Het is fijn dat iedereen een mening heeft, en dat is natuurlijk prima. Wat veel belangrijker is, is dat jij daar helemaal niets mee hoeft te doen. Helemaal niets ! Laat dat eens tot je doordringen. Jij hoeft niets te doen met een mening van een ander. Waarom zou je ?

Wat laat jij achterwege omdat anderen er een mening over hebben ? Wat laat jij niet los omdat mensen vinden dat wat jij van plan bent echt nergens over gaat ? Denk daar eens rustig over na en vraag je dan af: Wiens leven is dit eigenlijk?