fbpx

Onzekerheden hebben lange tijd mijn leven overschaduwd. Ze hebben lange tijd de dienst uitgemaakt. Want door mijn onzekerheden leefde ik niet zoals ik zou willen. Ik deed nog liever wat er van me verwacht werd dan dat ik mijn eigen leven leidde. Maar zo werkt het niet en vroeg of laat kom je jezelf daarin echt tegen.  

Zo onzeker als dat ik toen was over mijn gave en mijn vermogen om mensen precies dat te vertellen wat ze moeten horen, zo zeker ben ik nu. Waar ik vroeger echt bang was om te vertellen wat ik deed en waarom, vertel ik nu alles en sta ik open voor vragen. Wat ik niet meer doe is me verantwoorden of verdedigen en ik ga me ook niet bewijzen naar een ander. Sceptici zullen er altijd zijn maar het raakt me niet meer . En mijn eigen onzekerheden hebben vooral de laatste tijd plaats gemaakt in een diep geloof in mezelf.  Hoe meer ik ga staan voor dat waar ik in geloof hoe minder het me boeit. Hoe meer ik zie dat mensen er baat bij hebben hoe meer de onzekerheid naar de achtergrond verdwijnt.

Jaren heeft het geduurd dat durf ik je best te vertellen. Jaren voordat ik voelde dat het ok was, iedere keer weer een stapje te nemen. En dan zei 1 persoon iets vervelends en duurde het weer een tijdje voor ik die opmerking weer te boven was. Nu zie ik in dat ik zo de kracht telkens uit handen gaf. Ik gaf anderen vaak de kracht mij zo te laten voelen. Maar ik wilde dat niet meer. Het was echt een lijdensweg en ik voelde lang dat ik niet compleet en open mezelf kon zijn en dat is niet fijn.

Van een verlegen kind en jong adolescent ben ik uitgegroeid naar iemand die precies weet wat ze wil en die met de dag haar kracht voelt groeien. Afstand te durven nemen van wat me niet meer dient, een soort grote schoonmaak. En het voelt heel bevrijdend om te weten dat het allemaal wel goedkomt met mij. Het is al goed, het kan alleen maar beter worden. Dit is alleen nog maar het begin.

Zien dat ik al zoveel  hordes heb overwonnen en ik nog steeds sta, dat ik nog adem en dat het ergste wat me zou kunnen overkomen niet gebeurd is. Al die scenario’s in mijn hoofd die ik had, het is zo’n complete verspilling van mijn energie geweest.

Het is soms lastig om je onzekerheden niet de overhand te laten nemen, maar neem van mij aan dat het het niet waard is. Laat je onzekerheden niet de reden zijn dat je bepaalde dingen niet doet, bepaalde kansen niet grijpt. Als je voor iets wilt gaan doe dat dan en laat je niet door jezelf wijsmaken dat je het niet kunt of dat je niet zal lukken. Iedereen heeft zijn eigen unieke gave op welke manier dan ook. Het is tijd om deze aan de wereld te laten zien.