fbpx

Me-time, self-care, lief zijn voor jezelf, deze kreten hoor je enorm vaak de laatste tijd en niet zonder reden. De laatste maanden kreeg ik voornamelijk consultaanvragen van vrouwen die er helemaal doorheen zaten. Ze wisten soms niet eens meer hoe ze de dag doorgekomen waren en begonnen voor hun gevoel al met een 10 – 0 achterstand qua energie, aan de dag.

Thuis moeten werken aan de eettafel, de kinderen om je heen, en/of je man want ook die werkt thuis, geen rust kunnen vinden omdat er constant iemand iets nodig heeft van jou. Mama mag ik, mama kun je, mama ik wil, mama ik heb honger, schat ik zoek, schat heb je……. en ga zo maar door. Ondertussen heb je de ene na de andere Googlemeet/Zoom/Skype/Teams vergadering en loopt je inbox vol. En dan als je aan het eind van de dag je laptop dichtklapt kun je zo door naar de keuken om te zorgen dat er eten op tafel komt. Oh en er zat ook nog een was in de wasmachine die nog in de droger moet. Dan moet er nog gegeten worden, opgeruimd en de kinderen naar bed en dan ben je zo moe dat je ook wel naar bed zou willen, maar de droger is klaar, dus ruim je dat ook nog maar op en even stofzuigen want zo begin je toch wat fijner aan de dag. ZUCHT !

De enorme behoefte aan rust las ik in elke e-mail tussen de regels door. Maar hoe zorg je ervoor dat je rust neemt ook in hectische tijden ? Dat is de reden waarom ik de 21-daagse maakte, elke dag een moment met jezelf bezig zijn en ook meteen inzichten vergaren. Want wanneer is het de laatste keer geweest dat jij tijd nam voor jezelf ?

Ook ik liep hier tegenaan, ik merkte dat ik constant achter de feiten aan liep. Ik had het druk en mijn hoofd liep over met altijd 4 agenda’s om bij te houden en bang dat ik ook maar iets zou vergeten. Dat zorgde bij mij voor een kort lontje, een heel kort lontje…..Ik kwam erachter dat ik veel beter functioneerde als ik tijd maakte voor mezelf. En het begint er natuurlijk mee dat je jezelf die tijd moet leren gunnen. Het is al van de zotte dat ik dat zeg, het jezelf leren gunnen. Maar zo werkt het wel, als je er de voordelen nog niet van kunt zien ga je het ook niet doen, er is immers altijd iets te doen, laten we de tijd vooral nuttig besteden. Dat tijd maken voor jezelf ook nuttig is, dat kwartje moest ook bij mij vallen.

Als ik geen tijd neem om op te laden en ik constant anticipeer op wat er gaande is en dan nog alles wat er moet gebeuren (van wie moet dit overigens, daar wel eens over nagedacht ?) dan kan ik je vertellen dat ik daar niet vrolijker van word.

En als ik door bleef gaan met alles wat zo belangrijk leek en mezelf niet op de tweede maar zelfs de vierde of vijfde plek zette, zei mijn lijf vanzelf wel een keer: en nu zijn we wel even klaar en legde me letterlijk lam.

Door tijd te nemen voor mezelf, kwam ik weer tot rust. Hoe zwaar de dag soms ook voelde, ik wist dat er een moment op de dag kwam dat compleet van mij was. Waarop ik niets moest er even geen zorg was, geen telefoon, helemaal niets. En in het begin is dat best onwennig, dan denk je moet ik niet…… Maar ik kan je ook vertellen dat je er snel aan kunt wennen, en dat je gaat verlangen naar meer tijd voor jezelf.

Want je komt achter zoveel dingen als je de tijd neemt voor jezelf; doe ik nog wel wat ik wil, ben ik nog wel gelukkig, wat vind ik interessant, en ga zo maar door. En ik snap ook dat je soms daar helemaal niet over na wilt denken. Maar ben je het niet aan jezelf verplicht om dat juist wel te doen ? Dat je het beste haalt uit jezelf,  het leven leidt dat je echt wenst en het allerbelangrijkste, dat je gelukkig bent. Probeer het eens, het kost je niets extra’s maar levert je juist enorm veel op.