fbpx

Dit is toch wel een tijd dat men tot bezinning komt en inziet dat ze dingen anders willen. Alsof de kijk op het leven, werk, sociale contacten veranderd is. Wat heel mooi is, maar soms kan dat ook veel van mensen vergen.
Ik zeg wel vaker dat er een rode draad zit in de consulten die ik geef en dit is een ook weer een thema dat terugkerend is.

Als je iets wilt veranderen, dan wil je dat graag NU, als in meteen, dan ga je bedenken hoe je daar kunt komen waar je zijn wilt en het liefst zo snel mogelijk. Met ons brein kunnen we van alles verzinnen maar dat betekent niet dat je met wat je verzint sneller daar komt waar je zijn wilt. Integendeel soms zelfs, hoe harder we gaan nadenken, des te harder vallen de resultaten die je wilt zien tegen. Tenzij je handelt op een manier die echt goed voelt, 1000% goed voelt.

Het gaat bijna automatisch dat je meteen gaat nadenken als je iets wilt. We gaan bijna nooit eens stilzitten om te kijken wat er omhoog komt en wat je vervolgens daar weer mee kunt doen. En juist in die momenten dat je gaat zitten en eens niet in je hoofd gaat, maar het allemaal eens over je heen laat komen, dat zijn de momenten dat er antwoord en richting komt. En misschien is het niet altijd even duidelijk en heeft het meer tijd nodig, maar haast heb je ook niet, ook al vind je zelf misschien van wel.

En hiermee zeg ik niet dat je uren moet gaan mediteren en helemaal niets moet doen, maar soms in stilte zitten, al is het maar even 5 minuten, dat kan je zoveel brengen. Helderheid, richting, antwoorden, inspiratie. Vaak krijg ik dit soort antwoorden door als iemand mij vraagt wat moet ik doen om mijn doel te bereiken? En geldt het veelal voor mensen die alleen maar in hun hoofd zitten. En veel mensen willen die tijd niet nemen, want er is altijd iets wat meer aandacht vergt. Waarmee je dus eigenlijk zegt dat andere dingen voorgaan op jou.

Als je het moeilijk vindt om gedurende de dag tijd voor jezelf te nemen, doe het dan eens voordat je gaat slapen. Want er komt een moment dat je naar bed gaat en je niets meer hoeft. Probeer dan eens te luisteren, te luisteren naar wat er in je opkomt. En niet bezig zijn met het to do lijstje van de volgende dag. Maar gewoon eens 5 minuten alleen maar te zitten, of liggen. Wat mij helpt om dingen los te laten is meditatie, maar daar ben ik echt naartoe moeten groeien. Ik was er te onrustig voor, totdat ik merkte wat alles loslaten en ontspannen voor mij deed. Door helemaal stil te zijn, ik begon echt met een paar minuten per dag, ben ik enorm gegroeid. Want zoals ik al zei in de stilte liggen je antwoorden, je moet het jezelf alleen wel gunnen, en dan kun je ervaren dat er in stilte meer te horen is, dan je hoofd zal kunnen bedenken.