fbpx

Het thema van de week lijkt te zijn dat mensen knopen door willen hakken maar dat ze zich te zeer tegen laten houden door een bepaalde angst. Angst om iemand te verliezen, angst om geld in te moeten leveren, angst om een bepaalde zekerheid kwijt te raken. Ik heb een aantal consulten gegeven deze week en dit was een terugkerend thema.

Ik begrijp heel goed wat er gaande is op zo’n moment. Je bent dan zo druk met iets willen veranderen, maar tot dan toe heb je eigenlijk alleen maar kunnen kijken naar wat er niet goed is aan de situatie. En kun je niet goed meer zien wat je nou eigenlijk kunt winnen. Mijn advies in dit soort situaties: doe eens wat onderzoek. Ga eens kijken waar je tegenaan loopt en onderzoek wat er wel mogelijk is, in plaats van te blijven denken aan wat er niet kan. Want je gaat zien dat er veel meer mogelijk is dan je denkt.

Een voorbeeld waarom ik te lang aan mijn baan in loondienst vasthield is bijvoorbeeld dat ik dacht:  ja maar hoe moet ik dat dan regelen met de kinderopvang? 1. Kunnen mijn kinderen nog wel naar een opvang als ik niet meer zoveel uur werk?  2. Krijgen we kinderopvangtoeslag ? Met 1 belletje naar de belastingdienst was mijn probleem opgelost. Als zzp ’er heb je wel degelijk recht op kinderopvang en ook toeslag. Dus er was helemaal geen probleem. Als ik dus niet uit was gaan zoeken hoe het zat, dan werkte ik nu waarschijnlijk nog steeds in loondienst, of zat ik ondertussen overspannen thuis dat had ook nog gekund. Maar dat was dus een brug te ver geweest en dat wil je al helemaal niet.

Indien er al lange tijd een situatie in je leven heerst waar je last van hebt op welk gebied dan ook, ben je het aan jezelf verplicht om er iets mee te doen. Maar in plaats van alleen maar naar het negatieve te kijken ga je onderzoeken hoe je er het meest positieve voor jezelf uit kunt halen.
Zit je met een vriendschap die je dwars zit ? Wat betekent het voor je als je deze los kunt laten ? Misschien vind je wel veel meer rust als je niet het gevoel hebt dat je ergens energie in steekt en je niets ontvangt. Zit je vast in een baan waar je geen kont meer aan vindt en durf je niet weg want je zit er al zo lang ? Zijn er interne vacatures ? Of zit je misschien vast geroest en is het echt tijd om eens verder te kijken ?

Je kunt ook prima blijven zitten en niets doen, in welke situatie dan ook, maar of je daar nou echt gelukkiger van wordt….? Probeer het eens, wie weet brengt het je iets.